Hvornår kan børn køre på løbecykel?

Alle anmeldelser er baseret på vores egne tests og skrevet fra hjertet. Ingen betalte anmeldelser, men siden finansieres gennem links i artiklen. Vi sætter derfor stor pris på, når du handler gennem vores links og dermed støtter vores arbejde

Børn er vilde med løbecykler. Det er et fantastisk og sikkert transportmiddel, som børn – selv når de er helt små – kan lære at cykle på. Men hvornår kan du introducere en løbecykel for dit barn? Det ser vi på i denne artikel. 

Hvornår er mit barn klar til en løbecykel?

Et barn kan normalt begynde at bruge en løbecykel i en alder omkring 2 til 3 år. Det kan variere og afhænger af barnets udvikling og evner. 

Helt grundlæggende skal dit barn dels skal kunne gå, dels skal det kunne forstå, hvordan fødderne skaber fremdrift og cyklens retning defineres af, i hvilken retning styret peger. Dernæst skal barnets balance, koordination og fysik være på plads, så barnet kan håndtere cyklen.  

Typisk er børn i stand til at begynde at bruge en løbecykel, når de har udviklet tilstrækkelig balance og motoriske færdigheder til at sidde på sædet, skubbe sig af med fødderne og glide afsted. Løbecykler er designet til at hjælpe med at udvikle barnets balance og koordination, hvilket er vigtigt for at kunne håndtere en traditionel cykel senere hen.

Nogle børn kan være klar til at bruge en løbecykel tidligere, mens andre måske har brug for lidt mere tid. Vær opmærksom på, at alle børn udvikler sig i deres eget tempo, så det er vigtigt at tage hensyn til barnets færdigheder og motoriske evner, før du ibegyder at introducere løbecyklen.

Der findes så mange forskellige løbecykler og trehjulede cykler, som kan være med til at give dit barn det afgørende skub i den rigtige retning til at begynde at mestre at køre på to hjul. Her kan du læse om hvilken løbecykel til børn.    

Når de første skridt er taget til at styre løbecyklen

Når dit barn er kommet i gang og de første meter er forceret på løbecyklen, er det vigtigt, at du er der og støtter barnet. Det er en god idé at lade barnet øve sig et sikkert sted uden for trafikerede områder, indtil det har opnået tilstrækkelig kontrol og færdigheder til at håndtere cyklen i mere udfordrende miljøer. 

Husk at cykelhjelmen skal være på plads, og hvis det er nødvendigt, kan du give barnet et par albue- eller knæbeskyttere på. Det afhænger af, hvordan det går med balancen.

Der ligger mange gode timer og god leg i en løbecykel. Ikke bare i børnehaven eller hjemme på matriklen. Også når dit barn bliver tryg og kan styre cyklen, bremse og holde balancen, så kan I gå på opdagelse i nærområdet og allerede der lære, hvordan man skal færdes i trafikken. Den tid er givet rigtigt godt ud, når barnet på et senere tidspunkt skal færdes på egen hånd i trafikken.  

Hvis det kniber med motivationen, er der ingen grund til at presse for hårdt på. Dit barn skal nok få lært at cykle! Husk at børn også lærer af børn, og de mindre søskende vi hurtigt kopiere større søskende eller andre børn, som har en løbecykel. Vil du gerne introducere løbecyklen for dit barn, så skal du ikke være bleg for, at det kan fremme processen, at dit barn ser andre børn køre løbecykel. 

Denne artikel er lavet i samarbejde med cyklertilbørn.dk til skriver om og tester cykler og cykeludstyr til børn i alle aldre. 

Læs også..