Guide: Opstart på grød & mos

Alle anmeldelser er baseret på vores egne tests og skrevet fra hjertet. Ingen betalte anmeldelser, men siden finansieres gennem links i artiklen. Vi sætter derfor stor pris på, når du handler gennem vores links og dermed støtter vores arbejde

Hvornår skal baby starte med grød?

Kig på dit barn og går efter din mavefornemmelse. Viser din baby interesse for mad eller føler du at dit barn har brug for mere end modermælk eller mme, så prøv at starte op stille og roligt. Jeg havde meget travlt med opstart på grød med min første baby. Jeg ved faktisk ikke helt hvorfor. Det er et kæmpe arbejde, så tag det stille og roligt og følg dit barns signaler.

Hvilken grød skal baby starte med?

Opstart på grød til baby er altid spændende. Jeg havde mange tanker om hvordan alt skulle laves fra bunden, da mit første barn skulle starte med grød. Men alt hvad jeg lavede udover havregrød, nægtede han at spise. Så prøvede jeg at købe hirsegrød fra Holles, hvor man blot skal tilsætte vand, og han elskede det. Så min anbefaling er klart at købe grød, som den.  Brug i stedet kræfterne på at lave noget forskelligt frugtmos til topping på grøden og noget forskelligt lækkert grøntsagsmos.

Jeg har virkeligt prøvet mange forskellige grød mærker, men vælger kun at fremhæve to her, da de, efter min mening, er de bedste.  Alle mine børn har fået forskellige grødtyper fra Holles og Semper – det er klart bedste kvalitet og konsistens af færdig grød. Og til den blide opstart har jeg altid haft mest succes med hirsegrøden fra Holles sammen med lidt frugtmos. Så start endelig med den.

Efter nogle uger med små måltider af grød en gang om dagen, startede jeg med grøntsagsmos til aftensmad. Helt basic til start med blot kartofler, gulerødder, fedtstof og modermælk/mme. Efter en uges tid har jeg stille og roligt tilføjet andre grøntsager også. Sideløbende med grøntsagsmosen har mine børn også fået tilbudt kogte stykker af grøntsager for at øge interessen og øve pincetgrebet.

God fornøjelse 🙂

Bedste babygrød

Bedst i test – så nemt og fantastisk konsistens

Holle Organic

Babygrød fra Holle er efter test af mange forskellige mærker klart den bedste. Konsistensen bliver blød og lækker og den er super nem at røre op med blot kogt vand. Jeg starter altid med hirsegrøden, da den er mild og blød for den lille nybegynder. Grøden er hurtigt lavet, nem at have med og lækker med lidt frugt topping ovenpå.

baby grød

God konsistens og nem at lave – plus børnene elsker det

Semper

Babygrød fra Semper findes i mange forskellige varianter. Grøden er nem at lave med kogt vand og får en fin, blød konsistens. Og vigtigst af alt, de små elsker den. Fordelen ved Semper er at mange af varianterne har tilføjet smag fra fx frugt, så grøden nemmere kan spises uden topping. Derfor er Semper lidt nemmere at have med på tur. Semper er rigtig fint og et godt valg. Men hvis du går efter en neutral basis grød, som hirse eller risgrød, vil jeg anbefale Holle i stedet.

baby grød

Havregrød

Havregrød har alle dage været mine børns første måltid. Det er nem lavet og giver børnene en god start på dagen.

Opskrift:

1 dl havregryn

1 dl vand

Lidt salt

Husk noget fedtstof og modermælk/mme ved servering til de helt små. Sveskemos er super godt som topping til start, da det hjælper den lilles mave med ikke at gå helt i stå i mødet med fast føde.

Frugt & Grøntsagsmos

Frugtmos er lækkert som mellemmåltid eller som topping på grød. Frugtmos kan laves ved at koge  forskellige frugter og bær, fx. æble, pære, fersken, bær eller svesker. Du blander blot frugten med lidt vand og evt. lidt vanilje og koger frugten mør inden du moser det. Du kan også mose/blende friske frugter som fx. banan, mango eller melon. Banan kan dog virke forstoppende på nogle babyer, hvorimod svesker kan hjælpe mod netop dette.

Lav en god portion når du er i gang og frys frugtmosen ned. Brug evt. de geniale Cuubis rammer til nedfrysning, så er det nemt at tage frugtmos op til en portion ad gangen. Læs mere om Cuubis herunder.

baby grød

Det her er seriøst smart!

Cuubis

Cuubis er et mega smart redskab, når du skal gøre hverdagen med baby nemmere.

  1. Du laver en god portion frugtmos, grød eller grøntsagsmos.
  2. Putter det i cuubis fryseposer.
  3. Fryseposen ligges i Cuubis rammen og grøden/mosen fordeles ud i små firkanter.
  4. Cuubis rammen lukkes og så er den klar til fryseren.
  5. Når indholdet er frossen, kan rammen tages af og bruges til en ny portion.
  6. Indholdet er nu små frosne firkanter, som nemt kan tages op enkeltvis til hvert måltid.

Hvis du fx. laver gulerodsmos, kartoffelmos og broccolimos i hver deres poser kan du til et aftenmåltid tage to firkanter op af hver og varme sammen. Smart og nem måde at variere forskellige grøntsager til baby.

Også genialt til frugtmos, hvor du kan tage en eller to firkanter op og bruge direkte på den varme morgengrød. Så køles den varme grød af mens frugten tør op. Bestemt et køb du ikke vil fortryde.

Og når du er over babymad stadiet, så er Cuubis også genial til nedfrysning af fløderester, boullion mm.

baby grød
baby grød

Den gode hagesmæk

En god hagesmæk er guld værd, når mad pludselig ligger i en radius på en meter rundt om baby. Jeg er klart mest fan af silicone hagesmækken, som griber babys rester. Den er nem at rengøre og rar for baby at have på. Jeg har herunder givet nogle bud på mine favoritter.

mushie hagesmæk

Testvinder – super lækker hagesmæk

Mushie

Silicone hagesmækken fra Mushie er så lækker. Lækker blød at have på og alligevel kraftig i kvaliteten. Hagesmækken har en god opsamler, der gør sit arbejde perfekt. Den står lidt ud, så den griber det meste af det baby, taber ned i den. Hagesmækken kommer i lækre farver og prints og til en fornuftig pris. Bestemt en anbefaling herfra.

hagesmæk

BEDST TIL PRISEN

Liewood

Liewood har et stort udvalg af hagesmække  i mange flotte prints og farver. Deres silicone hagesmække fungerer godt og er bløde for baby at have på. Deres hagesmække med lange ærmer er super gode, når de små skal farve med vandfarve eller andet krea. Jeg har aldrig selv været fan af dem uden spisning, da jeg synes den hæmmer deres bevægelser. Så er det bedre med den lange hagesmæk hvor armene er frie.

hagesmæk konges sløjd

Konges Sløjd

Konges Sløjd er altid fantastiske på deres prints og farver. Deres udvalg af hagesmække slår heller ikke fejl. Deres silicone hagesmække er den jeg mest vil anbefale. Den sidder godt, er blød og griber det den skal. Derudover vil jeg fremhæve den lille bløde med opsamler, hvis man ikke er til silicone udgave er den et godt alternativ. Deres hagesmæk med længde som krydses bagpå, vil jeg dog ikke anbefale – den er for klodset og ikke særlig rengøringsvenlig.

Opskrift

Ærtemos med pære (+4 MDR.)

En cremet grøntsagsmos med ærter, pære og boghvedemel. Rigtig god begyndermos.

Opskrift på ærtemos m. pære (til baby fra 4 mdr.)

Arbejdstid: 20 minutter

Ingredienser

2 dl fine ærter (frosne)

3 dl vand (til kogning)

1 pære, skrællet og kernehus skåret fra

1 dl vand (til at justere konsistens)

3 spsk boghvedemel

Sådan gør du:

Skræl pæren og fjern kernehuset. Skær pæren i mindre tern og kom den i en gryde sammen med ærter og vand. Kog op og lad koge til ærter og pærestykker er møre.

Skru helt ned for varmen og blend det hele til en fin konsistens (direkte i gryden) med en stavblender.

Tilsæt 1 dl vand og boghvedemel og rør sammen til du har en jævn og cremet konsistens. Skru op for varmen under gryden imens du rører, så mosen tykner en smule.

Kom mosen i rengjorte og skoldede beholdere (fryseegnede) og luk dem til.

Fryses straks.

Opskriften giver 4-8 portioner alt efter hvor tyk en konsistens, du ønsker til dit barn.

VED SERVERING:

Fedtstof og Modermælk/MME
Sundhedsstyrelsen anbefaler at der barnets første leveår tilsættes en teskefuld fedtstof pr. portion hjemmelavet grød eller mos for at sikre, at barnet vokser og udvikler sig normalt. Husk først at tilsætte fedtstof og modermælk/MME ved servering og ikke inden frost. Både fedtstof og modermælk/MME gør måltidet tyndere, så derfor må mosens konsistens gerne være lidt tyk fra start.

Måske du også vil læse